de Bajantjs
Curriculum Vitae

 

De Bajantjs is het accordeon-jeugdensemble uit de accordeonklas van de Gemeentelijke Academie voor Muziek & Woord van Mol, onder leiding van Ludo Mariën.
 
Het jeugdensemble ‘de Bajantjs’ van de accordeonklas is opgericht door Ludo Mariën in november 2007 om jonge accordeonisten vanaf het prille begin van muziekonderwijs de mogelijkheid te geven om samen te spelen. Deze jongeren nemen vrijwillig deel aan dit jeugdensemble. Echter, vanaf de leeftijd van 18 jaar, of als zij naar Hoger Onderwijs gaan studeren, dienen zij dit ensemble te verlaten, dit om de identiteit van dit jeugdensemble te bewaren.
 
In mei 2009 hebben de Bajantjs voor een eerste keer van zich doen spreken, en een belangrijke, internationale prijs behaald op het Europees Muziekfestival voor de Jeugd in Neerpelt, waar we met een 1ste prijs Cum Laude als eerste geëindigd zijn in onze wedstrijdgroep. Dit was voor iedereen een onwaarschijnlijk en een onvergetelijk muzikaal moment. Een gevolg daarvan was een Tv-opname voor EXQI-tv als beloning voor die prestatie. Deze opname ging door in de ALFACAM-studio’s te Lint en is jarenlang uitgezonden op EXQI-tv.
 
In oktober 2010 hebben de Bajantjs een stevige prestatie neergezet bij de 6e Internationale Wedstrijd voor Accordeonorkesten te Praag (Tsjechië). We zijn in onze reeks met een prachtige prestatie op de 3de plaats geëindigd, en hebben bovendien van alle deelnemende orkesten de 1ste prijs gewonnen, de   Jindrich Feld – prijs. Deze prijs beloonde de beste uitvoering van hedendaagse muziek. Een onvergetelijke reis!
 
In mei 2013 deden we mee aan een Internationale Wedstrijd voor accordeonorkesten te Innsbruck (Oostenrijk) waar we met grote felicitaties van de componist van ons werk beloond werden. Vooraf hadden we ons voorbereid in Friesland, waar we diverse school- en avondconcerten verzorgd hebben.
 
En misschien is hier al wel de basis gelegd voor ons allermooiste resultaat ooit, namelijk een 1ste prijs Summa Cum Laude op het Muziekfestival voor de Jeugd in Neerpelt, mei 2015.
 
In het schooljaar 2014 – 2015 is het ensemble werkelijk uit zijn muzikale voegen getreden. Met de oprichting van R-A-A-Q (rent an accordion quartet), om onze uitstappen en reizen te financieren, hebben de Bajantjs dat jaar een hoeveelheid aan optredens gedaan.  Het idee ontstond om, met telkens 4 muzikanten en voor een klein bedrag, optredens te doen bij sponsors. Op deze manier zorgden de Bajantjs zelf voor de centen voor hun muziekkamp. RAAQ was geboren! De mini-optredens waren een enorm succes. Voor elk optreden waren er meer dan 4 Bajantjs. Soms was er sprake van 3 kwartetten ipv 1. Er volgde een lange reeks van succesvolle kleine optredens op feestjes, bij ouderlingen, in verkoopruimtes, bij recepties, in huiskamers enzovoort. Sinds november 2014 zijn er een kleine honderd optredens geweest!
 
Een belangrijk organisatorisch moment, samen met de oprichting van R-A-A-Q, is het ontstaan van de VAMPs, oftewel de Vrolijke Accordeon Mama en Papa's. Zij zijn de dragers van menig evenementen die voor de Bajantjs georganiseerd worden. Zonder hen zou het programma dat we jaarlijks afwerken, niet mogelijk zijn.

In opvolging van een succesvol 'Lentecafé' in 2015, was er in 2016 een 2de, in 2017 een 3de Lentecafé, en in 2018 al een 4de editie met een gezellige, en ook lekkere, muzieknamiddag met diverse optredens.

Sinds 2016 wordt er eind mei een eindejaarsconcert georganiseerd waar ook jonge solisten uitgenodigd worden. Zo waren tot nu toe Toon Mallants (piano), Gert Peeten (gitaar), Corneel van der Vaart (slagwerk), Catharina Feyen (contrabas) en Kobe Donckers (zang) te gast.

Ondertussen mogen de Bajantjs spreken van een mooi palmares van concerten:
Accordeonfestival Veldhoven (NL) 2009, Tv-opname EXQI-tv (2009), Openingsconcert EMJ Neerpelt 2010, De ronde van elf Balen, VLAMO / Play In Mol, Salvatorkerk Praag (2010), Dickens’ Dagen Bilzen, Klingenthal (Duitsland - juli 2012), Concertreis Friesland (april 2013), Concours Insbruck (mei 2013), Concertreis Westhoek (april 2015), Lentecafé (2015 & 2016 & 2017 & 2018), Concertreis Vlaams kust (april 2016), Airbag Festival Brugge (mei 2016), Europees Parlement (2016), Concertreis Maastricht (april 2017), Concertreis Ameland (april 2018), Accordeonweekend Oostende (mei 2019).

Het groot ensemble van de accordeonklas van Mol, het Mols ACCORDEONENSEMBLE, samen met het jeugdensemble de Bajantjs, zijn de laatste jaren een trendsetter in het muziekmilieu door zijn diversiteit aan concerten en gelauwerde deelnames aan internationale wedstrijden. De Bajantjs hebben niet alleen opgetreden in Vlaanderen, maar ook in Nederland, Duitsland, Tsjechië, Oostenrijk en Portugal!